Bookmark and Share
Forside  |   Thule  |   Fotoalbummet  |   Mød manden  |   Gæstebogen
Knud Rasmussen
Indledning
Thule før Knud Rasmussen
Knuds opvækst
Den litterære ekspedition
Handelsstationen
Thule-ekspeditionerne
1. Thule-ekspedition
2. Thule-ekspedition
3. & 4. Thule-ekspedition
5. Thule-ekspedition
Knud Rasmussen dør


Hot Links
Danmark-ekspeditionen
Læs mere om den både fantastiske og tragiske ekspedition.

Thule-ekspeditionerne
Knud Rasmussen brugte Thule som udgangspunkt for en række ekpeditioner med forskellige formål. Her følger en kort gennemgang af hver ekspedition:

1. Thule-ekspedition

Danmark-ekspeditionen fra 1906-1908, som havde til formål at kortlægge Nordøstgrønland, blev både en succes og en fiasko. Området blev grundigt kortlagt, men 3 af ekspeditionens medlemmer omkom. Disse var ekspeditionens leder Mylius-Erichsen samt Høeg Hagen og Jørgen Brønlund.

I 1910 drog de danske opdagelsesrejsende Ejnar "Miki" Mikkelsen og Iver Iversen op for at finde dagbøgerne efter de omkomne. Ingen havde hørt fra de to i lang tid, så i sommeren 1911 blev Knud Rasmussen og Peter Freuchen enige om at forsøge en undsættelse af dem.

De to var på det tidspunkt i færd med at planlægge den 1. Thule-ekspedition, men ændrede dog rejseplaner, da de fik brev om at man hjemme i Danmark nærede bekymring for "Miki" og Iver Iversens skæbner. Der blev tilføjet en eftersøgelses-ekspedition til de oprindelige planer.

De drog afsted i april 1912, krydsede indlandsisen og kom til Danmarksfjorden, hvor de fandt synlige beviser for at de tre omkomne fra Danmark-ekspeditionen havde tilbragt deres sidste sommer. De fandt desuden en varde, men indholdet var forsvundet. De skulle senere finde ud af, at indholdet var blevet taget af de to mænd, som de forsøgte at undsætte.

De fandt aldrig "Miki" eller Iver Iversen, men de opdagede dog, at Peary Land var landfast med Grønland, og ikke, som Peary havde fastslået, at en kanal adskilte dem. Dette var dog ikke nogen nyhed, da de nåede hjem til Danmark, for "Miki" og Iversen havde gjort samme opdagelse og nåede hjem til Danmark i efteråret 1912.

Knud Rasmussen blev senere meget syg, men ekspeditionen vendte trods mange besværligheder hjem til Thule i løbet af efteråret 1912 uden de store resultater.

Næste afsnit

Forside  |   Thule  |   Fotoalbummet  |   Mød manden  |   Gæstebogen